Comunicate de Presă

Noutăţi

19.09.2012. Centrul Avocatilor Mediatori organizeaza in perioada 15-29 Octombrie 2012 Cursul de Formare Mediatori, avand ca partener www.medierea.ro [...]
vezi pagina de noutati

Comunicat de presă

16.13.2012. Reglementarea medierii – o provocare pentru toţi//
Medierea obligatorie în anumite litigii se conturează tot mai clar ca singura soluţie imediată [...] [...]

pagina de comunicate

Medierea obligatorie în anumite litigii se conturează tot mai clar ca singura soluţie imediată, la îndemnă şi viabilă pentru sistemul juridic. În acelaşi timp, s-au înmulţit simţitor litigiile client – instituţie financiară, dar şi cele de malpraxis.
Iată o parte dintre motivele pentru care deputatul PNL Alina Gorghiu, în colaborare cu Asociaţia „O şansă pentru viitor”, Asociaţia Centrul Avocaţilor Mediatori şi Asociaţia Europeană a Mediatorilor, organizează duminică, 18 martie, la Palatul Parlamentului, etaj II, Corp C, începând cu ora 10.00, dezbaterea publică "Reglementarea medierii – o provocare pentru toţi”.
Spre deosebire de primele evenimente din aceeaşi categorie, care au abordat componenta socială, susţinută de speţe pe litigii comerciale, precum și ideea implicării mediului de afaceri în calitatea sa de potenţial beneficiar al acestei proceduri, dezbaterea de la finalul acestei săptămâni va introduce teme inedite pentru mediatori, precum  sistemul bancar sau cauzele de malpraxis.
          Întâlnirea va fi structurată pe patru panel-uri, respectiv Medierea ca procedură obligatorie, Medierea în afaceri, Medierea în sistemul bancar şi Medierea privind cauzele de malpraxis. Fiecare panel va fi moderat de lectori specializaţi pe aceste domenii.
          Despre oportunitatea introducerii medierii obligatorii vor avea intervenţii dl dr. Bogdan Stănescu, mediator, dl Ion Dedu, vicepreşedintele Consiliului de Mediere şi dl Mihai Ghervase, mediator şi formator în cadrul Societăţii de formare şi Consiliere profesională Humantoolkit.
          În ceea ce priveşte panel-ul „Medierea în sistemul bancar”, prezentările vor fi susţinute de d-na Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank, dl Alexandru Nicolae Păunescu, director adjunct la Direcţia Juridică a Băncii Naţionale a României, , dl Constantin Rotaru, preşedinte al Asociaţiei Mediatorilor din Domeniul Financiar – Bancar, d-na Simona Vâlceanu, mediator şi dna Ramona Bratu, mediator.
          Printre lectorii reprezentativi pentru domeniul medierii în mediul de afaceri se numără dl Daniel Chiţoiu, preşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali, dl Dan Zătreanu, deputat şi mediator, dna Elena Bustea, preşedinte al Centrului Avocaţilor Mediatori, dl Adrian Macarie, mediator şi dl Constantin Voicu, reprezentat al mediului de afaceri.
          Panel-ul „Medierea în cauzele de malpraxis” va fi acoperit de dl Dr. Av. Sorin Păun, reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, dna Alina Manciu, avocat şi mediator, dl Tudor  Maftei Golopenţia, mediator şi dl Conf. Univ. Dr. Ion Maftei Golopenţia;
          Invitatul  de onoare al acestui eveniment va fi dl Mihai Gondoş, adjunct al Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap.
          Evenimentul este adresat tuturor mediatorilor, magistraţilor, oamenilor de afaceri, funcţionarilor publici și bancari, cadrelor medicale, companiilor de asigurări pentru malpraxis, studenţilor, precum şi tuturor celorlalte persoane interesate şi dornice să ia parte la acest eveniment.

Deputat Alina Gorghiu, preşedinte al Comisiei juridice a PNL
Telefon : 0722.587.667
Adresă e-mail :  deputat@alinagorghiu.ro
Adresă blog :  www.alinagorghiu.ro

Congresul se organizeaza in parteneriat cu Consiliul de Mediere.

La eveniment vor participa personalitatii ale vietii publice si profesionale, reprezentanti ai institutiilor statului, magistrati, reprezentanti ai profesiilor juridice si ai lumii academice precum si mediatori din tara si strainatate.

Obiectivul congresului este de promovare medierii a conceptului de mediere.

Evenimentul intentioneaza sa prezente medierea ca fiind principala modalitate de realizare a consensului în situatiile conflictuale, cu atat mai mult cu cat in actualul context politico-economic european, conflictele, indiferent de natura lor, produc pierderi semnificative atat
in domeniul economic, cat si in domeniul socio-politic.

Conferinta de presa ocazionata de lucrarile congresului, la care vor fi prezente personalitati de marca participante in calitate de invitati, va avea loc in data de 28 noiembrie 2009 incepand cu orele 11,30.

Reprezentantii presei care doresc sa ia parte la eveniment sunt rugati sa confirme participarea (prin telefon sau e-mail) pana in data de 25 Noiembrie 2009.

Confirmarea prezentei la Congresul UNMR in calitate de participant se poate face pana la data de 25 Noiembrie 2009 la adresa de e-mail mihai.ghervase@human-toolkit.ro sau la numarul de telefon 0727-950.926, persoana de contact Mihai GHERVASE, Director UNMR.

Taxa de participare este de 150 lei, platibila pana la data de 25 Noiembrie 2009 in contul RO85INGB0000999901489786 ING BANK.

Cu Deosebita Consideratie,
Zeno Sustac, Co-Presedinte UNMR
Claudiu Ignat,Co-Presedinte UNMR

E-mail (Adresa de email este ascunsa din motive de securitate) sau la numarul de telefon 0727-950.926
Persoana de contact Mihai GHERVASE, Director UNMR.

 

Departamentul de Comunicare
24 noiembrie 2009

Aici gasiti inregistrarea audio de Conferinta „Medierea, raspunsul Mass-Media la conflict”, care a avut loc la Bucuresti in data de 23 septembrie 2009, la Palatul Parlamentului, Sala Drepturilor Omului.

Conferinta a fost organizata de catre Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania propunandu-si diseminarea informatiilor despre mediere in randul reprezentantilor mass-media.

La Conferinta au participat alaturi de reprezentantii mass-media, membri ai Academiei Romane, parlamentari, magistrati, reprezentanti ai autoritatilor statului si ai patronatelor precum si mediatori din cadrul UNMR (Elena Bustea, Alina Gorghiu, Manuela Sirbu, Liliana Nicolescu, Zeno Sustac, Ion Dedu, Mihai Ghervase, s.a.).

UNMR considera ca Presa este partenerul fara de care nu este posibila implementarea medierii ca alternativa la Justitie. Impreuna, avem puterea de a crea o cultura locala a medierii, in beneficiul intregii societati romanesti.

AUDIO:

Departamentul de Comunicare
23 septembrie 2009

Departamentul de Comunicare
02 septembrie 2009

În cadrul seminarului, adresat auditorilor de justiţie din anul I de studiu, se vor aborda următoarele teme:

  • dl. Thierry Garby, vicepreşedinte al Comisiei de Mediere şi Conflict a Uniunii Internaţionale a Avocaţilor şi preşedinte al Centrului Forumul Mondial de Mediere:  “Aspecte de drept comparat ale medierii”;
  • dna. Elena Bustea, preşedinte al Centrului Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu” şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România: “Medierea, o nouă profesie liberală- încotro?”;
  • dl. Constantin Brânzan, director al Institutului Naţional al Magistraturii;
  • dra. Alina Gorghiu, director executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu” şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România:  “Centrul Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu”;
  • dna. Diana Ungureanu, director al Institutului Naţional al Magistraturii;
  • dna. Anca Elisabeta Ciucă, Preşedinte al Consiliului de Mediere: “Rolul Consiliului de Mediere”.

            Pentru mai multe informaţii, Alina Gorghiu, director executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu” şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, vă stă la dispoziţie la numărul de telefon 0722.587.667.

Departamentul de Comunicare
23 martie 2009

     Considerăm că demersurile de popularizare a instituţiei medierii, ca metodă alternativă de soluţionare a conflictelor, sunt o reacţie naturală faţă de creşterea cazurilor rămase nesoluţionate în instanţele din România. Centrul Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu” urmăreşte îndeaproape modificările substanţiale ce se vor produce în acest sens în codurile de procedură, în condiţiile în care adoptarea unei legi a medierii şi a profesiei de mediator nu sunt suficiente pentru popularizarea unei instituţii capabile să degreveze instanţele de judecată de numărul mare de dosare aflate pe rol.

      Menţionăm că primul eveniment în acest sens organizat de Uniunea Naţională a Mediatorilor din România va avea loc Miercuri, 11 februarie a.c., ora 12, la Palatul Parlamentului – Sala Drepturilor Omului. Pentru mai multe informaţii, Alina Gorghiu, director executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu” şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, vă stă la dispoziţie la numărul de telefon 0722.587.667. 

vezi si invitatia cu mai multe detalii

Departamentul de Comunicare
9 februarie 2009

În cadrul conferinţei de presă susţinută cu acest prilej, directorul executiv al Centrului, Alina Gorghiu, a atras atenţia asupra numărului în creştere alarmantă al dosarelor nesoluţionate, rămase blocate în instanţe. În acest context, Alina Gorghiu a apreciat că în aproximativ cinci ani, dacă nu vor fi luate măsuri concrete şi rapide, vom asista la blocajul procedural al instanţelor din România.
Alina Gorghiu a precizat că la finele anului trecut erau nesoluţionate aproximativ 380.000 de dosare, o cifră în continuă creştere din 2004 şi până în prezent.

O soluţie pentru evitarea acestei probleme pentru justiţia din România o constituie, în opinia Centrului Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu”, popularizarea unei noi profesii liberale, medierea, ca alternativă la modalitatea clasică de soluţionare a conflictelor în instanţă.

            “Dacă vom reuşi să aducem la cunoştinţa publicului larg avantajele acestei instituţii a medierii, numărul dosarelor care blochează acum instanţele de judecată se va putea reduce cu până la 20% în următorii trei ani”, a declarat Alina Gorghiu, directorul executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu”.

            La conferinţa de presă a fost prezent, în calitate de invitat al Centrului, şi  profesorul francez Thierry Garby, fondator şi preşedinte al Forumului Mondial al Centrelor de Mediere.

Profesorul Garby a subliniat larga răspândire a instituţiei medierii în ţările dezvoltate şi a oferit exemple privind beneficiile pe care le aduce acest mecanism pentru funcţionarea justiţiei din România. “Medierea nu trebuie privită simplist, deşi este potrivită pentru cazuri simple. Medierea este potrivită şi ca modalitate de soluţionare a conflictelor la nivel înalt, al autorităţilor statului”, a subliniat Thierry Garby.

            Evenimentul a reprezentat un prim demers în campania de informare desfăşurată de Centrul Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu” pentru popularizarea beneficiilor instituţiei medierii în România.

Departamentul de Comunicare
9 iulie 2008

Dezbaterile au urmărit necesitatea adoptării Codului de Procedură Civilă în perspectiva noilor prevederi, astfel încât medierea să fie numită drept soluţie alternativă de soluţionare a conflictelor din instanţe. “Introducerea în Codul de Procedură Civilă a medierii va conduce atât la creşterea credibilităţii acestui instrument, cât şi la o mai bună cunoaştere a acestuia, fapt ce ar putea produce rezultate semnificative în ce priveşte presiunea care este în prezent pusă pe instantele din România, incapabile să facă faţă valului de procese”, a susţinut iniţiatorul acestei dezbateri, Alina Gorghiu, directorul executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu”.

            Oportunitatea unei popularizări a instituţiei medierii a fost subliniată şi de profesorul francez Thierry Garby, fondator şi preşedinte al Forumului Mondial al Centrelor de Mediere. Oferind exemplul unor state precum Franţa, Belgia şi Statele Unite ale Americii, acesta a explicat că instanţele se raportează asupra soluţiilor date, dar nu la problemele de timp sau la cheltuielile de judecată pe care le implică soluţionarea unui litigiu prin metoda clasică.

            Participanţii la masa rotundă au susţinut cu precădere o bună informare şi popularizarea medierii, astfel încât avantajele acesteia să ajungă la cei cărora li se adresează în mod direct: justiţiabilii. În acest sens, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au susţinut că vor face demersurile necesare pentru publicarea tabloului mediatorilor din România pe site-ul instituţiei şi al instaţelor de judecată, pentru o mai bună informare cu privire la această alternativă de soluţionare a conflictelor  în justiţie.

            Discuţiile au fost moderate de Alina Gorghiu, director executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu” şi de către Ruxandra Săraru, preşedinte al Fundaţiei Radio România.

            Alături de invitatul special, profesul francez Thierry Garby, fondator şi preşedinte al Forumului Mondial al Centrelor de Mediere, printre participanţi s-au numărat: Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Tudor Chiuariu, consilierul de stat pe probleme juridice, Corina Drăgotescu, jurnalist şi mediator, Dan Vlaicu, preşedintele Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi reprezentanţi ai Consiliului de Mediere, ai Baroului Bucureşti şi ai societăţii civile.

Centrul Avocaţilor Mediatori “Cristian Iordănescu”
21 august 2008

© 2008, Centrul Avocatilor Mediatori, Toate Drepturile Rezervate            |            Web design by BIT Consulting